Viss, kas Tev jāzina par Punk Finance piedāvātajiem pakalpojumiem

Laikā, kad simtiem uzņēmumu piedāvā dažāda veida kredītus, nav brīnums, ka šie piedāvājumu ir pilni ar sarežģītiem terminiem un neskaidriem cipariem.

Jūs esat parādos – ko darīt tālāk?

Mēs dzīvojam tēriņu laikmetā, kad iegādājamo lietu un pakalpojumu izvēle ievērojami pārsniedz mūsu iespējas par tām maksāt. Šī nevienlīdzība var viegli sakārdināt noslēgt kredītkartes līgumu, noformēt hipotekāro kredītu vai citā veidā aizņemties naudas līdzekļus.

Godīgi sakot, statistika ir graujoša. 2019. gada maija mēnesī kopējais Eiropas savienības mājsaimniecību parāds sasniedza 5,88 miljardus eiro. Salīdzinājumā ar citām ES valstīm, Latvija un Lietuva uzrāda salīdzinoši labus rezultātus. Tai pašā laikā, igauņiem ir daudz vairāk parādu nekā Baltijas kaimiņiem, un lielāko parādu daļu veido hipotekārie un patēriņa kredīti.

Reklāmas aicina aizvien vairāk un vairāk tērēt, tāpēc parādu samazināšana ir īsts izaicinājums.

Mēs esam izveidojuši 10 soļu stratēģiju, lai palīdzētu Jums atbrīvoties no parādiem un Jūs varētu samazināt savas finansiālās saistības.

Tas būs grūti. Tas aizņems laiku. Bat tas ir iespējams. Zemāk ir daži padomi, kas Jums palīdzēs.

1. Beidz veidot parādus

Pirmkārt, ir jāmaina sava šī brīžā uzdevība un ieradumi tērēt naudu, kas arī ir galvenais iemesls, kāpēc esi nonācis tādā finanšu sitācijā. Tas nozīmē, ka tūlīt pat ir jāpārstāj palielināt savas parādsaistības.

Atver savu maku un atbrīvojies no visām kredītkartēm, lai izvairītos no kārdinājumu iztērēt vēl vairāk naudas. Tu vari ieslēgt savas kredītkartes drošā vietā vai iesaldēt tās, vēršoties pie kartes izsniedzēja, vai arī iesaldēt tās tiešā šī vārda nozīmē, ieliekot tās saldētavā.

Tāpat ir jāpārskata savs budžets un tas, kā Tu tērē savu naudu. Atsakies no dārgiem ieradumiem, tādiem kā luksusa ceļojumi, trenažieru zāles abonementi, jaunāko un dārgāko aprīkojumu iegāde, tāpat no smēķēšanas un alkohola lietošanas, izmanto šo naudu lai nomaksātu/samazinātu savu parādu.

2. Nosaki sava parāda summu

Faktiskās parāda summas apzināšanās var būt biedējoša. Tomēr tagad ir īstais brīdis stāties pretī savām bailēm un stāties pretī saviem parādiem, lai Tu varētutos kontrolēt.

Sastādi sarakstu vai tabulu ar visiem saviem parādiem, norādot:

  • kam Tu esi parādā
  • kopējo parāda summu
  • parāda atmaksas termiņu
  • ikmēneša maksājums

Uzdevums ir nevis vienkārši izveidot sarakstu un aizmirst par to, bet atjauno to katru reizi, kad izmainās parāda summa un jo īpaši, ja veicat rēķinu atmaksu. Tādā veidā radīsies sajūta, ka esat kaut ko sasniedzis un jūs sāksiet saprast, ka varat atbrīvoties no parādiem.

3. Maksā vairāk nekā norādīts minimālajā maksājumā

Lielāku kredīta ikmēnēša maksājumu veikšana ir viens no efektīvākajiem veidiem kā izmaksāt savu parādu ātrāk, neatkarīgi no tā, kāda veida parāds Tev ir – kredītkartes parāds, prīvāts vai studentu aizdevums.

Lietas būtība ir tāda: kad Tu veic minimālo maksājumu, Tu rezultātā samaksā lielu komisijas summu par kredītu, pretēji tam, kā tas būtu atmaksājot savu parādu ar lielākiem ikmēneša maksājumiem.

Tādā veidā tas ir ne tikai veids kā ietaupīt simtus, vai pat tūkstošus eiro, bet arī paātrina parāda dzēšanas procesu. Pirms tam pārliecinies, ka Tavi līguma noteikumi neparedz sodus par pirmstermiņa atmaksu, pirms palieliniminimālo maksājumu.

4. Veic papildus maksājumu, tiklīdz parādās iespēja

Uz brīdi aizdomājies, kāda ir Tava stratēģija, kad vēlies nopirkt to, kas Tev ir tiešām nepieciešams? Visdrīzāk, Tu atliec jebkuru lieko naudu, katru dienu ietaupot, līdz brīdim kamēr sasniedz nepieciešamo summu.

Tādai ir jābūt arī pieejeai atmaksājot parādus. Tiklīdz Tev parādās papildus naudas līdzekļi – novirzi tos parāda atmaksai un dari to pēc iespējas biežāk. Dažos mēnešos nauda, ko novirzīt kredīta atmaksai būs vienāda ar nulli, bet citos gadījumos Tu varbūt vari pārskaitīt 50 eiro. Pats galvenais, ka šie mazie soļi palīdzēs Tev ātrāk atbrīvoties no parādiem.

5. Pārdod nevajadzīgo

Ja Tu neesi Marija Kondo, Tev noteikti mājās ir daudz mantu, kuras Tu vairāk neizmanto. Uz tādām lietām kā vecas drēbes, mēbeles, videospēles utt., ir jāskatās kā uz papildus naudu.

Lūk Tev plāns: savāc visu, kas Tev nav vajadzīgs, bet var būt noderīgs citiem cilvēkiem, un pārdod to! Organizē pagalmā izpārdošanu vai pārdod lietas ss.com vai eBay un nopelnīto naudu novirzi uz savu parādu samazināšanu.

6. Izmaksā parādus pa vienam

2016.gadā pētnieki no Hārvardas atklāja, ka visefektīvākā pieeja, lai atbrīvotos no parādiem, ir sakoncentrēties uz paša mazākā parāda pilnīgu atmaksu, kas tiek saukta arī par sniega pikas metodi. Tas darbojas šādi:

  • Izveido sarakstu ar visiem parādiem no mazākā līdz lielājam.
  • Maksā minimālo summu par visiem, izņemot par pašu mazāko parādu.
  • Katru mēnesi par mazāko parādu maksā pēc iespējas lielākas summas, līdz parāds tiek pilnībā nomaksāts.
  • Pēc tam sakoncentrējies uz nākamo mazo parādu.

Izmēģini šo metodi un pārbaudi, vai tā strādā. No psiholoģiskā skatu punkta tas var pozitīvi ietekmēt un palīdzēt redzēt gaismu parādu tuneļa galā.

7. Pelniet pietiekami, lai atbrīvotos no parādiem.

Parādu dzēšanas process – tas nav laiks, lai atslābinātos. Lai pastiprinātu savus centienus, padomā, vai ir iespēja nopelnīt vēl vairāk naudas.

Tu vari sākt ar lūgumu par paaugstinājumu esošajā darbā) vai iesniegt CV jaunā, labāk apmaksātā darbavietā. Ja Tev ir noderīgas prasmes un aizraušanās, pārvērt tās naudā. Padomā par jebkuriem pasīvā ienākuma avotiem, kuri ienāk galvā. Tāpat vari apmeklēt tādas platformas kā GoWorkABit vai Wisestly, lai atrastu papildus darbu un nopelnītu papildus naudu.

Un pats galvenais: neaizmirsti papildus nopelnīto naudu izmantot parādu atmaksai, nevis jaunu lietu iegādei

8. Noformējiet refinansēšanas aizdevumu.

Pēc būtības kredīta refinansēšana nozīmē, ka Tu ņem jaunu kredītu viena vai vairāku kredītu atmaksai. Parasti tā rīkojas, lai saņemtu daudz mazāku procentu likmi vai citā veidā samazinātu kopējo kredīta summu, kura ir jāatmaksā. Piemēram, patēriņa kredītu refinansēšana bieži tiek izmantota, lai apvienotu vairākus kredītus vienā maksājumā. Tāpat kredīti privātpersonām bieži tiek izmantoti kā kredītkartes parādu refinansēšana.

Ja Tu meklē kredīta refinansēšanas iespējas, tad ir nepieciešams izpētīt esošā kredīta līguma detaļas un salīdzināt tās ar to, kas tiek piedāvāts pie citiem kreditoriem, lai atrastu pašu labāko iespēju personīgajiem finanšu mērķiem.

Pārbaudi, vai esošā aizdevuma pirmstermiņa atmaksai tiek piemēroti sodi, jo pretējā gadījumā refinansēšanas ietaupījums būs mazāks par pirmstermiņa atmaksas izmaksām.

9. Izmanto aplikācijas

Kad lieta nonāk līdz parāda atmaksai, tehnoloģijas ir Tavā pusē. Aplikācijas, kuras paredzētas parādu atmaksai palīdzēs sakārtot informāciju par parādu vienā ērtā vietā, izvēlēties parāda dzēšanai piemērotāko stratēģiju, saglabāt motivāciju, koncentrēties uz reāliem iemesliem, ar kuru palīdzību Tu vēlētos tik vaļā no parādiem utt.

Lūk dažas noderīgas aplikācijas, kuras ir vērts pamēģināt:

10. Vērsies pēc profesionālas palīdzības

Ja Tev rodas domas, ka tikt gala ar parādu ir pārāk grūti un sarežģīti, nekautrējies un vērsies pēc profesionālas palīdzības.

Ja tu neesi spējīgs konrolēt savus tēriņus, tad vari vērsties pēc palīdzības internetā: finanšu forumi, grupas, noderīgi raksti utt.

Apkopojums

Ja Tev ir jebkādi parādi vai arī, ja vienkārši esi parādā dažiem draugiem, tas nav īstais laiks, kad “slēpt galvu smiltīs”. Jūties droši un ķeries pie sava parāda atmaksas, un galu gala Tu būsi pats sev pateicīgs.

Vai ir vērts šajā sarakstā pieminēt vēl citas stratēģijas, kuras Tu esi izmēģinājis? Ziņo mums!